Zajęcia kulinarne „Sałatka owocowa”
Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. Dzięki zajęciom kulinarnym mogą poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać samodzielnie smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię.
Starszaki zapoznały się z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia oraz zasadami bezpiecznego zachowania się w kuchni i posługiwania się nożem. Dzieci udały się najpierw do pobliskiego sklepu na zakupy, po składniki na sałatkę owocową. Nasi mali kucharze z radością kroiły i mieszały składniki. Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych pomogło im wzmocnić wiarę we własne siły oraz nauczyć się samodzielności ale przede wszystkim radość zjedzenia własnoręcznie przygotowanej potrawy, która smakuje o wiele, wiele lepiej.